0
Kuchnia

Fit pierniczki bez cukru

Marzy Wam się codzienne zajadanie pierniczkami w okresie przedświątecznym? Oczywiście możemy jeść te tradycyjne z mąki pszennej i cukru, ale nie każdy sobie może na to pozwolić. Dlatego podaję Wam przepis na fit pierniki bez cukru i bez glutenu. Przekonacie nimi zarówno siebie jak i swoich bliskich do zdrowego odżywiania 🙂

Ja w okresie przedświątecznym nie lubię się ograniczać w kwestii jedzenia. Fajnie jest znaleźć balans pomiędzy tym, co tradycyjne, a tym, co równie pyszne, ale i lepsze dla zdrowia 🙂 Oprócz kwestii dietetycznych pamiętajmy, że nie wszyscy mogą jeść gluten i właśnie z myślą o nich stworzyłam ten przepis 🙂 Gwarantuję, że kładąc te pierniki na świątecznym stole, zobaczycie uśmiech na twarzy bliskich i niedowierzanie pt. “Ale jak to, to jest FIT?!” 😀

Fit pierniczki bez cukru

0 from 0 votes
Recipe by Jessica Course: DeserCuisine: ŚwiętaDifficulty: Łatwe
Ilość porcji

30

sztuk
Czas przygotowania

1

hour 

Składniki

  • CIASTO
  • 1 szklanka mąki kasztanowej (lub mąki orkiszowej, kukurydzianej, ryżowej, pszennej)

  • 1 i 1/4 szklanki mąki jaglanej (lub mąki orkiszowej, pszennej)

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżki ksylitolu

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

  • 2 łyżki mleka

  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka kakao

  • LUKIER KRÓLEWSKI
  • 1 szklanka mielonego ksylitolu

  • 1 białko (z małego jajka)

Directions

  • Mieszamy składniki potrzebne do przygotowania ciasta, formujemy kule i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy ciasto do lodówki na 3-4 godziny.
  • Ciasto na pierniczki wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Wałkujemy ciasto i wycinamy kształty.
  • Układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 min w 180*C.
  • Jajko wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i liczymy do 10, po czym od razu odlewamy wodę i zalewamy jajko zimną wodą. Oddzielamy białko od żółtka.
  • Białko ubijamy, stopniowo dodając ksylitol, aż masa stanie się bardzo gęsta. W razie potrzeby dodajemy więcej ksylitolu. Lukier powinien być na tyle lepki, aby spadał z łyżki bardzo powolnym soplem lodu.
  • Lukier przekładamy do szprycy i dekorujemy pierniczki. Gdy za bardzo zgęstnieje, dolewamy łyżeczkę wody i mieszamy.

Recipe Video

MOJA RADA

  • Aby uzyskać kolorowy lukier możemy dodać odrobinę liofilizowanej maliny, buraka lub spiruliny w proszku.

I jak, spodobał Wam się przepis? Dajcie znać, jak przygotujecie te pierniczki i zostawcie mi swój feedback w komentarzu 🙂 Życzę Wam smacznych Świąt! 🙂

Zobacz również

Kup teraz
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Emi
Emi
6 miesięcy temu

Tylko sie upewniam, drugi skladnik to 11/4 szklanki? 🙂

2
0
Skomentujx
()
x