0
Kuchnia

Ciasto Biały Michałek XXL

Bardzo lubię ciasta na zimno, ponieważ są niezwykle wdzięczne. Szybko się je przygotowuje, a masa dosłownie rozpływa się w ustach. Uważam, że całkiem dobrze sobie z nimi radzę, ale… tym razem to już przesadziłam! 😀 Przekonajcie się sami, a już nigdy nie kupicie Michałków ze sklepu!

Biały Michałek XXL to istna gratka dla fanów białej czekolady. Jak dobrze, że coraz więcej firm wprowadza do swojego asortymentu białą czekoladę bez cukru. Gdzie ją znaleźć? Szukajcie na guiltfree.pl, w Carrefour, Kaufland i na Orlenie. Wkrótce będzie również w sprzedaży na krukam.pl. Mój mąż po spróbowaniu kawałka stwierdził, że mogłoby spokojnie stać w witrynie kawiarni i szczerze? Sama o tym zamarzyłam! Sprawdzałoby się do tej funkcji idealnie, ponieważ ma długi termin przydatności do jedzenia, a mimo to znika błyskawicznie 🙂 Uwierzcie mi, zakochacie się od pierwszego kęsa!

Ciasto Biały Michałek XXL

0 from 0 votes
Recipe by Jessica Course: DeserDifficulty: Łatwe
Ilość porcji

10

kawałków
Czas przygotowania

10

minutes

SKŁADNIKI

  • MASA ORZECHOWA
  • 8 łyżek 8 gęstego masła orzechowego

  • 100 g 100 białej czekolady bez cukru

  • 7 łyżek 7 mleka w proszku

  • 2 łyżki 2 zmielonego ksylitolu

  • 3 łyżki 3 oleju kokosowego

  • 2 2 duże szczypty soli

  • 4 łyżki 4 pokrojonych orzeszków ziemnych

  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 50 g 50 białej czekolady bez cukru

  • 1 łyżka 1 oleju kokosowego

  • DO DEKORACJI
  • pokrojone orzeszki

  • opcjonalnie: Michałki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Białą czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem kokosowym na małym ogniu.
  • Masło orzechowe mieszamy razem z mlekiem w proszku aż do zniknięcia grudek.
  • Dodajemy ksylitol i sól i mieszamy.
  • Dodajemy przestudzoną czekoladę z olejem i mieszamy.
  • Na końcu dodajemy orzeszki, mieszamy i wylewamy do formy silikonowej o średnicy 20 cm. Wstawiamy do lodówki do stwardnięcia.
  • Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem i studzimy. Oblewamy tym stwardniałą masę.
  • Kiedy polewa zacznie twardnieć to możemy udekorować orzeszkami. Przechowujemy w lodówce.

Recipe Video

To co, przekonałam Was do Michałka XXL? A może preferujecie ciemne Michałki? Jeśli tak to przepis na nie znajdziecie w mojej książce “Fit słodycze na zdrowe życie” do kupienia na moim blogu w zakładce “Sklep”. Enjoy! 🙂

Zobacz również

Kup teraz
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Lidia
Lidia
7 miesięcy temu

Witam. Czego i w jakiej ilości mogę dodać zamiast ksylitolu?

2
0
Skomentujx