0
Kuchnia

Ciasto Giotto

Caffè? Solo con Giotto! Znacie tą słynną reklamę, w której do espresso koniecznie musi wlecieć ta chrupiąca, orzechowa kuleczka? Teraz możecie spróbować jej smaku w wersji XXL. Ciasto jest obłęęęędnie orzechowe, a wcale nie odbije się na Waszej figurze, ponieważ nie zawiera cukru. Zachęciłam Was? Wbijajcie! 🙂

Starałam się odzwierciedlić chrupkość wafelka w spodzie i myślę, że mi się to udało. Do spodu możecie użyć dowolnych ciastek bez cukru. Ja użyłam ciastek z Biedronki, bo nadają się idealnie. Wnętrze jest niesamowicie aksamitne. Łyżeczka delikatnie wbija się w środek masy i przez nią prześlizguje. A polewa to zwieńczenie orzechowego smaku. Oczywiście możecie zrezygnować z dekoracji, jeśli patrzycie na cukier, ale ta jedna kuleczka nikomu nie zaszkodzi, a dodaje ciastu uroku 🙂

Ciasto Giotto

0 from 0 votes
Recipe by Jessica Course: DeserDifficulty: Łatwe
Ilość porcji

10

porcji
Czas przygotowania

20

minutes

Składniki

  • SPÓD
  • 150 g ciastek zbożowych bez cukru

  • 3 łyżki oleju kokosowego

  • KREM ORZECHOWY
  • 250 g mascarpone

  • 5 łyżek masła z orzechów laskowych

  • 3 łyżki mleka w proszku

  • 2 łyżki zmielonego ksylitolu

  • kilka kropel olejku waniliowego

  • 3 łyżki oleju kokosowego

  • POLEWA ORZECHOWA
  • 2 łyżki masła z orzechów laskowych

  • 1 łyżka zmielonego ksylitolu

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • DO DEKORACJI
  • 10 kulek Giotto

  • prażone pokrojone orzeszki laskowe

sposób przygotowania

  • Ciastka blendujemy na mąkę.
  • Olej rozpuszczamy i łączymy ze zblendowanymi ciastkami. Ugniatamy i wykładamy tym spód formy silikonowej o średnicy 20 cm. Wstawiamy do lodówki do stwardnięcia.
  • W misce miksujemy mascarpone z masłem orzechowym do połączenia.
  • Dodajemy mleko w proszku, ksylitol i olejek waniliowy i miksujemy.
  • Na końcu dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i delikatnie miksujemy. Przelewamy krem na stwardniały spód i wkładamy do lodówki.
  • Przygotowujemy polewę orzechową. Rozpuszczamy masło laskowe wraz z olejem kokosowym. Dodajemy ksylitol i mieszamy. Wylewamy polewę na stwardniały krem i wkładamy do lodówki.
  • Kiedy polewa zacznie twardnieć to dekorujemy kuleczkami Giotto i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce.

Recipe Video

MOJA RADA

  • Jeśli chcecie odchudzić przepis to możecie do masy zamiast oleju kokosowego użyć żelatyny. W tym celu musicie rozpuścić 1 łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku, wystudzić, a następnie wymieszać z masą.

Jak Wam się podoba pomysł na ciasto XXL? Może macie pomysł, jakie inne słodycze przemienić w ciasto? 🙂

Zobacz również

Kup teraz
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Skomentujx
()
x