0
Kuchnia

Mini pączki z ricotty

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego dzisiaj prezentuję Wam przepis idealny na karnawał! Zapracowane mamy będą zachwycone, ponieważ pączki robią się błyskawicznie. Wykonany przez Was setki, jak nie tysiące razy, a od teraz również dostępny na blogu 🙂

Mini pączki to bardzo wdzięczny deser, którego nie musimy nadziewać dżemem. To świetna przekąska, która sprawdza się nie tylko w Tłusty Czwartek, ale również wtedy, kiedy goście się znienacka zapowiadają 🙂

Mini pączki z ricotty

0 from 0 votes
Recipe by Jessica Course: DeserDifficulty: Łatwe
Ilość porcji

32

sztuki
Czas przygotowania

30

minutes

SKŁADNIKI

  • CIASTO
  • 250 g ricotty

  • 2 jajka

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

  • 0,5 szklanki mąki ryżowej (lub mąki pszennej)

  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej (lub mąki pszennej, jaglanej)

  • 1,5 łyżki ksylitolu

  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

  • kilka kropli olejku waniliowego

  • szczypta soli

  • DO SMAŻENIA
  • olej rzepakowy

  • POSYPKA
  • 2 łyżki ksylitolu

  • 1 łyżeczka cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Mieszamy składniki, aby przygotować ciasto. Dokładnie je wyrabiamy i zagniatamy.
  • W wysokim garnku rozgrzewamy olej (wlewamy go tyle, żeby sięgał minimum do połowy pączka). Porcję ciasta kładziemy na gorący olej łyżeczką albo robimy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  • Smażymy na średnim ogniu, aż staną się złocistobrązowe.
  • Gotowe pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Cynamon mieszamy z ksylitolem w miseczce. Jeszcze gorące pączki obtaczamy (od razu po wyłożeniu na papier!) w posypce cynamonowej.

Znacie moje mini pączki? Jak Wam smakują? A może robicie pączki z innego przepisu i możecie polecić? 🙂

Zobacz również

Kup teraz
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Skomentujx
()
x