0
Kuchnia

Sałatka gyros i tortellini- dwie najlepsze sałatki na imprezę!

Pamiętam czasy, kiedy to sałatka wywoływała we mnie odruch wzdrygnięcia ze względu na zawarty w niej majonez. Czasy się jednak zmieniły, a ja majonez pokochałam miłością wielką. I razem z nim sałatki, które są świetnym posiłkiem dla gości. We wpisie znajdziecie dwie najpyszniejsze sałatki na imprezę idealną 🙂

Przepis na sałatkę gyros otrzymałam kiedyś od jednej z moich czytelniczek – @skoniesiowa – i od tego czasu gości ona u mnie na stole regularnie. Ostatnio przyrządziłam ją na swoje przyjęcie urodzinowe. Gyrosa warto przygotować w naczyniu o równie dużym dnie jak otwór, aby dolna warstwa mogła się równomiernie rozprowadzić. Przekładana warstwami sałatka robi duże wrażenie. W pierwotnym przepisie były ogórki kiszone, których nie trawię, dlatego zamieniłam je na czerwoną paprykę.

Sałatka gyros

5 from 1 vote
Recipe by Jessica Course: ObiadDifficulty: Łatwe
Ilość porcji

6

porcji
Czas przygotowania

1

hour 
Czas gotowania

15

minutes

składniki

  • 6 6 jajek

  • 2 2 piersi z kurczaka

  • 2-3 łyżki 2-3 przyprawy do gyrosa

  • 1 łyżeczka 1 suszonego czosnku

  • sól

  • pieprz

  • 1 1 czerwona cebula

  • 1 1 czerwona papryka

  • 1 1 puszka kukurydzy

  • 200 g 200 majonezu

  • ketchup

  • 5 liści 5 kapusty pekińskiej

sposób przygotowania

  • Jajka gotujemy przez 7 min, następnie studzimy, obieramy i kroimy na drobne kawałki.
  • Kurczaka kroimy i smażymy na oliwie z dodatkiem przyprawy do gyrosa i suszonego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Cebulę kroimy i umieszczamy na dnie naczynia.
  • Kroimy paprykę i układamy na cebulę.
  • Paprykę smarujemy warstwą ketchupu.
  • Wykładamy kukurydzę z puszki.
  • Na kukurydzę układamy pokrojone jajka.
  • Smarujemy grubą warstwą majonezu.
  • Układamy kurczaka gyros.
  • Smarujemy ketchupem.
  • Kroimy kapustę pekińską i układamy na kurczaku.
    Naczynie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Sałatka nr 2 pierwotnie przygotowywana została w moim domu na święta wielkanocne z użyciem makaronu i jajek. Makaron stosuję wymiennie z tortellini, ale te drugie lepiej się prezentują, dlatego użyłam ich w poniższym przepisie. Prawda jest taka, że jakich składników nie użyjecie, zawsze wychodzi 🙂

Sałatka tortellini

5 from 1 vote
Recipe by Jessica Course: ObiadDifficulty: Łatwe
Ilość porcji

7

porcji
Czas przygotowania

30

minutes
Czas gotowania

15

minutes

    składniki

    • 500 g 500 tortellini

    • 1 1 brokuł (ok. 400g)

    • 250 g 250 szynki

    • 1 1 czerwona papryka

    • 1 1 puszka kukurydzy

    • 200 g 200 majonezu

    • 1 1 łyżka suszonej natki pietruszki

    • sól

    • pieprz

    sposób przygotowania

    • Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie było to 14 min), następnie odlewamy nadmiar wody i studzimy. Wkładamy do bardzo dużej miski.
    • Brokuły gotujemy przez 15 min, po czym odlewamy nadmiar wody i studzimy. Kroimy na małe kawałki i dodajemy do tortellini.
    • Szynkę i paprykę kroimy. Dodajemy do miski.
    • Kukurydzę z puszki odcedzamy i wkładamy do pozostałych składników.
    • Dodajemy majonez.
    • Doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
    • Naczynie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

    moja rada

    • Do tego przepisu używamy suchego tortellini, które możemy znaleźć na półce z makaronami. Tortellini z lodówki jest zbyt duże i źle się porcjuje.

    Mam nadzieję, że sałatki będą Wam smakować i zrobią furorę na Waszym przyjęciu. Jedliście już podobne sałatki? Podzielcie się przepisami na Wasze ulubione sałatki w komentarzach! 🙂

    Zobacz również

    Kup teraz
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest

    2 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jenny
    Jenny
    2 lat temu

    Ślinka cieknie na sam widok! Mniam 😋

    Sylwia
    Sylwia
    2 lat temu

    Do tej pory miałam inny przepis na sałatkę z tortellini a teraz spróbuję ten 😊

    2
    0
    Skomentujx