0
Kuchnia

Naleśniki na 3 sposoby

Kto nie lubi naleśników? Jak dla mnie to idealne śniadanie, ale i na obiad się świetnie sprawdzą 🙂 W tym wpisie proponuję Wam przepis na naleśniki klasyczne, budyniowe i z kaszy manny. Jestem pewna, że Wam posmakują, a i dzieciaki będą zachwycone. Chodźcie do kuchni!

W mojej kuchni naleśniki goszczą głównie na słodko, ale oczywiście mogą Wam również posłużyć jako naleśniki na słono np. do krokietów czy płaty do lasagne. Naleśniki można też pokroić w paski i stosować zamiennie zamiast makaronu do zupy.

Naleśniki z musem jabłkowym

0 from 0 votes
Recipe by Jessica Course: Śniadanie, DeserDifficulty: Łatwe
Ilość porcji

5

sztuk
Czas przygotowania

30

minutes

SKŁADNIKI

  • CIASTO
  • 1 1 jajko

  • 1 i 1/2 szklanki 1 i 1/2 mąki orkiszowej (lub pszennej)

  • 1 i 1/4 szklanki 1 i 1/4 mleka krowiego

  • 1/4 szklanki 1/4 wody gazowanej

  • szczypta szczypta soli

  • DO SMAŻENIA:
  • masło

  • MUS JABŁKOWY:
  • 4 4 jabłka

  • 2 łyżki 2 ksylitolu

  • 2 łyżeczki 2 cynamonu

  • 3 szklanki 3 wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Składniki na ciasto mieszamy trzepaczką na gładka masę. Gdy ciasto jest zbyt lejące to dodajemy więcej mąki, a gdy ciasto jest zbyt geste to dodajemy więcej mleka.
  • Wlewamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem i smażymy naleśniki z obu stron.
  • Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki i wkładamy razem z pozostałymi składnikami na mus do garnka. Gotujemy przez 30 min od czasu do czasu mieszając.
  • Naleśniki faszerujemy od razu musem i zawijamy. Możemy podawać oblane rozpuszczoną czekoladą.

Przed Wami naleśniki bez glutenu, ale nawet jeśli nie macie alergii na gluten to zachęcam Was do spróbowania tych naleśników. Dodatek proszku budyniowego dodaje im lekkości i ciekawego aromatu 🙂

BUDYNIOWE NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

Ilość porcji

4 sztuki

Czas przygotowania

20 minut

SKŁADNIKI

  • 2 jajka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • 2 łyżki mąki ryżowej

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka rozpuszczonego masła

  • 2 łyżeczki ksylitolu

  • szczypta proszku do pieczenia

  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Składniki mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem. Podajemy z dżemem i owocami.

A teraz przechodzimy do naleśników wytrawnych. Naleśniki na słono to świetna opcja czy to na obiad czy imprezę. Możecie je podać z ulubionym sosem. Do tych akurat pasowałby sos czosnkowy lub ketchup 🙂

NALEŚNIKI Z KASZY MANNY ZE SZPINAKIEM I SEREM

Ilość porcji

2 sztuki

Czas przygotowania

30 minut

SKŁADNIKI

  • CIASTO
  • 1 jajko

  • 5 łyżek kaszy manny

  • 0,5 szklanki mleka

  • FARSZ
  • 200 g świeżego szpinaku

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

  • oregano

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 3 łyżki śmietanki 30%

  • 3 łyżki tartej mozzarelli

  • 2 łyżki kukurydzy z puszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Mieszamy składniki na ciasto i odstawiamy na 10 min. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dolewamy mleka. Ciasto możemy też przechować w lodówce na kilka godzin i po tym czasie znowu dolać mleka.
  • Czosnek smażymy na oliwie. Szpinak myjemy i dodajemy do czosnku. Dodajemy przyprawy. Szpinak dusimy ok. 5 min aż zmniejszy objętość.
  • Dodajemy śmietanę i ser i mieszamy do rozpuszczenia sera. Na koniec dodajemy kukurydzę i mieszamy. Przekładamy farsz na naleśniki i zwijamy w kopertę.

Który przepis przypadł Wam najbardziej do gustu? A może macie swój sprawdzony sposób na naleśniki i zechcecie się nim tutaj ze mną podzielić? Będę wdzięczna za Wasze sugestie 🙂

Zobacz również

Kup teraz
Subskrybuj
Powiadom o
guest

3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel
Daniel
2 lat temu

To ja poproszę te budyniowe! 😋

Gabi
Gabi
2 lat temu

Czy zamiast mąki ryżowej może być taka zwykła?

3
0
Skomentujx