Kto nie lubi naleśników? Jak dla mnie to idealne śniadanie, ale i na obiad się świetnie sprawdzą 🙂 W tym wpisie proponuję Wam przepis na naleśniki klasyczne, budyniowe i z kaszy manny. Jestem pewna, że Wam posmakują, a i dzieciaki będą zachwycone. Chodźcie do kuchni!
W mojej kuchni naleśniki goszczą głównie na słodko, ale oczywiście mogą Wam również posłużyć jako naleśniki na słono np. do krokietów czy płaty do lasagne. Naleśniki można też pokroić w paski i stosować zamiennie zamiast makaronu do zupy.
Przed Wami naleśniki bez glutenu, ale nawet jeśli nie macie alergii na gluten to zachęcam Was do spróbowania tych naleśników. Dodatek proszku budyniowego dodaje im lekkości i ciekawego aromatu 🙂
BUDYNIOWE NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE
4 sztuki
20 minut
SKŁADNIKI
2 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżki mąki ryżowej
1 szklanka mleka
1 łyżka rozpuszczonego masła
2 łyżeczki ksylitolu
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Składniki mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem. Podajemy z dżemem i owocami.
A teraz przechodzimy do naleśników wytrawnych. Naleśniki na słono to świetna opcja czy to na obiad czy imprezę. Możecie je podać z ulubionym sosem. Do tych akurat pasowałby sos czosnkowy lub ketchup 🙂
NALEŚNIKI Z KASZY MANNY ZE SZPINAKIEM I SEREM
2 sztuki
30 minut
SKŁADNIKI
- CIASTO
1 jajko
5 łyżek kaszy manny
0,5 szklanki mleka
- FARSZ
200 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
oregano
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki tartej mozzarelli
2 łyżki kukurydzy z puszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mieszamy składniki na ciasto i odstawiamy na 10 min. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dolewamy mleka. Ciasto możemy też przechować w lodówce na kilka godzin i po tym czasie znowu dolać mleka.
- Czosnek smażymy na oliwie. Szpinak myjemy i dodajemy do czosnku. Dodajemy przyprawy. Szpinak dusimy ok. 5 min aż zmniejszy objętość.
- Dodajemy śmietanę i ser i mieszamy do rozpuszczenia sera. Na koniec dodajemy kukurydzę i mieszamy. Przekładamy farsz na naleśniki i zwijamy w kopertę.
Który przepis przypadł Wam najbardziej do gustu? A może macie swój sprawdzony sposób na naleśniki i zechcecie się nim tutaj ze mną podzielić? Będę wdzięczna za Wasze sugestie 🙂
To ja poproszę te budyniowe! 😋
Czy zamiast mąki ryżowej może być taka zwykła?
Jasne! 🙂